slide1

Fundacja Św. Rity Gliwice

Spotkanie wolontariuszy diakonii charytatywnej

spotkanie

W połowie lutego bieżącego roku odbyło się spotkanie wolontariuszy diakonii charytatywnej działającej we wspólnocie Mamre.

Zastanawialiśmy się nad możliwościami ewangelizacji osób, które korzystają z pomocy naszej wspólnoty. Z doświadczenia wynika, że z prośbą o pomoc przychodzą głównie kobiety, dlatego też powstał pomysł, aby skierować do kobiet propozycję dodatkowych warsztatów, na których będą poruszane sprawy, które mogą je zainteresować. Mogą to być przykładowo zajęcia z gotowania, robienia ozdób świątecznych, zajmowania się domowymi finansami czy warsztaty psychologiczne. Przy okazji takich spotkań głoszona byłaby Dobra Nowina, a wyniesione umiejętności i odkrycia będą mogły być wykorzystane w codziennym życiu. Ustaliliśmy, że takie spotkania będą odbywały się co dwa tygodnie i będą je prowadziły kobiety z naszej wspólnoty. Wstępny plan i propozycję tematów spotkań zatwierdziliśmy w zebranym gronie..

Jesteś tutaj: Home aktualności Spotkanie wolontariuszy diakonii charytatywnej