slide1

.

Fundacja Św. Rity Gliwice

Buty na zimę

Kolejną akcją podjętą przez Fundację jest zakup butów na zimę, zwłaszcza dla dzieci. Dzięki darczyńcom udało się obdarować najbardziej potrzebujących.

Spotkanie wolontariuszy diakonii charytatywnej

W połowie lutego bieżącego roku odbyło się spotkanie wolontariuszy diakonii charytatywnej działającej we wspólnocie Mamre. spotkanie

Zastanawialiśmy się nad możliwościami ewangelizacji osób, które korzystają z pomocy naszej wspólnoty. Z doświadczenia wynika, że z prośbą o pomoc przychodzą głównie kobiety, dlatego też powstał pomysł, aby skierować do kobiet propozycję dodatkowych warsztatów, na których będą poruszane sprawy, które mogą je zainteresować. Mogą to być przykładowo zajęcia z gotowania, robienia ozdób świątecznych, zajmowania się domowymi finansami czy warsztaty psychologiczne. Przy okazji takich spotkań głoszona byłaby Dobra Nowina, a wyniesione umiejętności i odkrycia będą mogły być wykorzystane w codziennym życiu. Ustaliliśmy, że takie spotkania będą odbywały się co dwa tygodnie i będą je prowadziły kobiety z naszej wspólnoty. Wstępny plan i propozycję tematów spotkań zatwierdziliśmy w zebranym gronie..

Pomoc rodzinom w trudnej sytuacji życiowej

Nie tylko pomagać, ale chciałoby się pomagać mądrze. W tym celu staramy się bardzo indywidualnie podchodzić do rodzin i dokładnie rozeznawać sytuację bytową potrzebujących, celem udzielenia skutecznej pomocy. Dalszym krokiem jest zorganizowanie pomocy wiązanej z wydawaniem potrzebującym rodzinom żywności, uprzednio zebranej bądź zakupionej odzieży, obuwia, środków czystości, żywności, leków, mebli czy niezbędnych sprzętów AGD.

Jesteś tutaj: Home aktualności